8 Kasım 2012 Perşembe

Übermensch = Gerd Müller


Almanca über: üst, mensch: insan demek. Almanlar için bu iki kelimenin 70'li yıllarda ki anlamı mutlak bir şekilde Gerd Müller demekti. Bayer Münih'in avrupa kupalarını, almanların ise dünya futbolunu domine ettiği yıllar. Hepsinin temel yapı taşı Gerd Müller..

Almanya'nın Nördlingen kasabasın da 1945 yılında dünyaya geldi. 15 yaşında küçük kasabanın o zaman ki tek takımı Nördlingen'de oynamaya başladı. 3 sene boyunca altyapıda oynadıktan sonra 18 yaşında a takıma yükseldi. Çok fazla durmayacağı a takım da 31 maçta 51 gol atarak, sonraları alman futbolunun lokomotifi olacak Bayern Münih'in dikkatini çok erken zamanda çekmeyi başarmıştı. 19 yaşında kapısından girdiği Bayern o zamanlar ikinci lig takımıyken, Müller, Maier, Beckenbauer'in gelişiyle bir anda aynı sezonun sonunda kendini en üst ligde buluyordu. 70 yıllara damgasını vuran bu takımın en büyük silahı ise kuşkusuz Gerd Müller'di. Kendine has bir stili olan Müller, çok fazla şov adamı değildi. O yapması gerekenin sadece gol atmak olduğunu biliyordu, bu yüzden uzaktan şutlar, rövaşatalar vs gibi futbola güzel renkler katan hareketler yerine her daim altı pas içinde dolaşan, sürekli rakip defansın arkasına dolanan yani bir nevi hep ayak altına dolanan bir futbolcuydu. Çün o işini biliyordu, işi gol atmaktı ve ne kadar kolay atarsa o kadar çok atacabileceği çok erken yaşta öğrenmişti..

Gerd Müller Bayern Münih ile 4 lig şampiyonluğu, 4 kupa şampiyonluğu, 3 şampiyon kulüpler kupası şampiyonluğu, 1 kıtalararası, 1 tane de kupa galiplari kupası şampiyonluğu yaşamıştır. Tabi bunların yanında onlarca biraysel başarı var. Öne çıkanları ise 7 kez tekrarladığı Bundesliga gol krallığı, 4 kez şampiyon kulüpler kupası gol krallığı ve bunların yanında 1970 yılında attığı 38, 1972 yılında attığı 40 golle gelen altın ayakkabı. Tam bir gol makinası, istatistiklere bakıldığında oynadığı maça göre attığı gol oranı en yüksek oyunculardan biri. Şampiyon kulüpler kupasında toplamda oynadığı 35 maçta 35 gol atarak maç başına bir gol ortalaması tutturmuş bir futbolcu. Ve henüz bu ortalamayı geçebilmiş bir futbolcu yok. Bayern Münih formasıyla çıktığı 453 maçta toplam 398 gole imzasını atarken, milli forma ile de 62 maçta 68 gole ulaşmış. Oynamış olduğu iki Dünya kupasında attığı 14 gol onu tüm zamanların gol kralı ünvanına kavuşmuştu. Lakin 27 haziran 2006'da oynanan Brezilya-Gana Dünya kupası 2. tur mücadelesinde Ronaldo'nun 5. dakikada Gana ağlarına bıraktığı gol ile birlikte Gerd Müller'in bu rekoru çok uzun bir süre kırılmamak üzere 15 Gol ile Ronaldo'ya geçmiştir.

1979 yılında Bayern Münih kariyerini noktalayan Müller bundan sonra da iki sene kuzey amerika ligi takımlarından Fort Lauderda Strikers takımında ingiliz Roy Hudson ve perulu Teofilo Cubillas birlikte oynamıştır. Bu takımda da 71 maçta 38 gole ulaşan Müller 36 yaşında faal futbol hayatına son vermiştir. Ayrıca FİFA'nın hazırlamış olduğu FİFA 100 listesinde de bulunmaktadır.

Gerd Müller şimdilerde 67 yaşında ve Mehmet Scholl'un teknik direktörlüğünü yaptığı Bayer Münih II takımın yardımcı hocası. Kendi gibi bir forveti yetiştirmenin peşinde, biz ise kendisinin yarısı kapasitede bir forvet yetiştirse razıyız..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder